Wspólne gotowanie to nie tylko dobra zabawa, ale też pożyteczna nauka dla naszego potomstwa. W końcu od kogo uczyć się sztuki kulinarnej jak nie od najlepszych kucharzy na świecie? Nie ważne czy w domu na codzień mama lub tata wiodą prym w kuchni. Warto poświęcić chociaż jeden, na przykład weekendowy dzień na wspólne gotowanie.
Możecie wtedy przygotować wspólnie ulubione danie każdego członka rodziny, na przykład w każdą sobotę dla kogo innego. Jest to także bardzo dobra okazja aby przekazać dziecku przekazywany w rodzinie przepis. Jeśli obawiacie się jednak, czy dziecku na pewno spodoba się pomysł na zabawę w kucharza proponujemy zacząć od kuchni, którą uwielbia prawie każdy dorosły i dziecko. Mamy na myśli oczywiście kuchnie włoską!
Pizza
Do przygotowania pizzy potrzeba kilku prostych składników. A jeśli chodzi o dekorowanie ciasta składnikami, każdy może wybrać swoje ulubione. Może to być również bardzo dobra okazja, do zaproponowaniu niejadkowi nowych składników.
Składniki na ciasto
250 g mąki przennej – najlepiej wybrać typ 000 ale tak naprawdę każda się sprawdzi
150 ml ciepłej wody – woda nie może zbyt gorąca, aby nie zabiła drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży – można również użyć torebki suchych
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie ciasta
Drożdże powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy ciasto najlepiej wyrośnie. Zaczynamy od przygotowania odczynu na pizzę. Wystarczy podrobić do miseczki drożdże i zalać je dobrze ciepłą wodą, do tego dosypujemy dwie łyżki mąki, cukier i łączymy do rozpuszczenia cukru i drożdży. Miseczkę odstawiamy w ciemne miejsce na około 10 minut.
Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość można przystąpić do robienia ciasta. Do większej miski wsypujemy resztę mąki w której robimy wgłębienie. Wlewamy w nie rozczyn drożdżowy i łączymy z mąką, po chwili dodajemy również oliwę. Stolnicę lub dobrze umyty stół posypujemy mąką i wkładamy ciasto. Aby nie przyklejało się tak bardzo do dłoni, można nasmarować je uprzednio oliwą.
Ciasto dobrze ugniatamy, przez około 15 minut. Gdy będzie już odpowiednio sprężyste przekładamy znów do miski, przykrywany czystą świerka i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie można zająć się przygotowaniem składników na ciasto lub sosu na pizzę. Aby zrobić smaczny i domowy sos do pizzy wystarczy wrzucić do garnka przecier pomidorowy lub pokrojone pomidory i doprawić do smaku.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na części. Rozciągamy do wybranego kształtu i możemy przystąpić do nakładania składników! Czas pieczenia to około 10 minut w temperaturze 250 stopni.